Εκδόσεις Αλφα Πι

Το καλάθι μου

Κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε τα περιεχόμενα του καλαθιού σας
0 Προϊόντα €0.00

Το ξυλόγλυπτο μεταβυζαντινό τέμπλο του Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καστανιά Αγράφων (Ν. Καρδίτσας)

Κωδικός: 978-960-632-043-9
€0.00

Συγγραφέας: Aθηνά Κ. Zαχαρού-Λουτράρη
Αριθμός σελίδων: 
168
Έτος έκδοσης: 2019
ISBN: 978-960-632-043-9

 

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού μας, εξαίρετο δείγμα νεοελληνικού μπαρόκ του δευτέρου μισού του 18ου αιώνα με μεγάλη θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία, αποτελεί καύχημα του χωριού μας. Στις εικόνες του γονάτισαν με ευλάβεια πολλές γενιές Καστανιωτών για να δοξάσουν τον Θεό, να τον ευχαριστήσουν για τις δωρεές του, να ικετεύσουν για την απαλλαγή από τα βάσανά τους και να ζητήσουν την ευλογία του. Στάθηκαν όμως και να παρατηρήσουν τις θαυμαστές ξυλόγλυπτες παραστάσεις του και αισθάνθηκαν περήφανοι που ένα τέτοιο στολίδι βρίσκεται στην εκκλησία τους.
Την ιστορία και την τέχνη του, τις απεικονίσεις του και τους συμβολισμούς του περιλαμβάνει η παρούσα μελέτη με σκοπό: 

– Να δώσει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος το πολύτιμο κειμήλιο που δημιούργησαν, διαφύλαξαν και μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. 

– Να γίνει ευρύτερα γνωστό αυτό το σπουδαίο έργο, γιατί, καθώς βρίσκεται σε μία σύγχρονη εκκλησία, δεν προκαλεί τον απληροφόρητο επισκέπτη, αφού συνήθως αναζητά τέτοια μνημεία σε παλιούς ναούς και μονές. 

– Να συμβάλει στην προστασία του και την επιμελέστερη συντήρηση, γιατί οι φθορές του είναι ορατές, μερικές σε μεγάλο βαθμό.
Η μελέτη, που έγινε με σεβασμό και αγάπη, αποτελεί μικρή προσφορά τιμής στον τόπο γέννησης, στο χωριό μας, όπου μικροί μαθητές, στους συχνούς εκκλησιασμούς με το σχολείο, καθώς ώρες στεκόμασταν μπροστά από τα θωράκιά του στο ύψος των ματιών μας, μας εντυπωσίαζαν οι μικροσκοπικές παραστάσεις, που γράφτηκαν βαθειά μέσα μας ως ανεξίτηλες εικόνες και μνήμες των παιδικών μας χρόνων.

 

Τιμή: €0.00
Share/Save